Su nedir?
Su kimyasal bir bileşiktir. Her su molekülü, H₂O veya HOH, bir oksijen atomuna bağlı iki hidrojen atomundan oluşur.
Suyun Özellikleri
Suyun diğer moleküllerden ayrılmasını sağlayan ve yaşam için kilit bileşen haline getiren birkaç önemli özelliği vardır:- Uyum suyun önemli bir özelliğidir. Moleküllerin kutupları nedeniyle, su molekülleri birbirine çekilir. Hidrojen bağları komşu moleküller arasında oluşur. Yapışkanlığı nedeniyle, su, bir gaza buharlaşmak yerine normal sıcaklıklarda sıvı halde kalır. Yapışkanlık ayrıca yüksek yüzey gerilimi sağlar. Yüzey geriliminin bir örneği, yüzeylerin üzerine su damlaması ve böceklerin batmadan sıvı su üzerinde yürüyebilmeleri ile görülür.
- Yapışma, suyun başka bir özelliğidir. Yapışkanlık, suyun diğer molekül türlerini çekme kabiliyetinin bir ölçüsüdür. Su, kendisiyle hidrojen bağları oluşturabilen moleküllere yapışır. Yapışma ve yapışma, suyun dar bir cam boruya yükseldiği zaman veya bitkilerin sapları içinde ortaya çıkan kılcal harekete yol açar.
- Yüksek özgül ısı ve yüksek buharlaşma ısısı, su molekülleri arasındaki hidrojen bağlarını kırmak için çok fazla enerjinin gerekli olduğu anlamına gelir. Bu nedenle, su aşırı sıcaklık değişimlerine dayanır. Bu, hava durumu ve türlerin yaşaması için de önemlidir. Yüksek buharlaşma ısısı, buharlaşan suyun önemli bir soğutma etkisine sahip olduğu anlamına gelir. Birçok hayvan bu etkiden yararlanarak serin tutmak için terlemeyi kullanır.
- Su kutupsal bir moleküldür. Her molekül bir tarafta negatif yüklü oksijen ve molekülün diğer tarafında pozitif yüklü hidrojen molekülleri çifti ile bükülmüştür.
- Su, normal, doğal koşullar altında katı, sıvı ve gaz fazında bulunan tek yaygın bileşiktir.
- Su amfoteriktir, yani hem asit hem de baz olarak işlev görebilir. Suyun kendi kendine iyonlaşması H⁺ ve OH⁻ iyonları üretir.
- Buz, sıvı sudan daha az yoğundur. Çoğu malzeme için katı faz, sıvı fazdan daha yoğundur. Su molekülleri arasındaki hidrojen bağları daha düşük buz yoğunluğundan sorumludur. Önemli bir sonuç, göllerin ve nehirlerin yukarıdan aşağıya doğru donması ve buzun su üzerinde yüzmesidir.
- Oda sıcaklığında saf sıvı su kokusuz, tatsız ve neredeyse renksizdir. Su soluk mavi bir renge sahiptir, bu da büyük miktarda suda daha belirgin hale gelir.
- Su, tüm maddelerin (amonyaktan sonra) füzyonunun en yüksek ikinci entalpisine sahiptir. Spesifik su füzyon entalpisi, 0 ° C'de 333.55 kJ · kg-1'dir.
- Su, bilinen tüm maddelerin ikinci en yüksek spesifik ısı kapasitesine sahiptir. Amonyak en yüksek özgül ısıya sahiptir. Su ayrıca yüksek bir buharlaşma sıcaklığına sahiptir (40,65 kJ · mol − 1). Yüksek özgül ısı ve buharlaşma ısısı, su molekülleri arasında yüksek derecede hidrojen bağlanmasından kaynaklanmaktadır. Bunun bir sonucu, suyun hızlı sıcaklık dalgalanmalarına maruz kalmamasıdır. Dünyada, bu dramatik iklim değişikliklerini önlemeye yardımcı olur.
- Su, evrensel çözücü olarak adlandırılabilir, çünkü birçok farklı maddeyi çözebilir.
İlginç su gerçekleri
- Su için diğer isimler dihidrojen monoksit, oksidan, hidroksilik asit ve hidrojen hidroksittir.
- Suyun molekül formülü H₂O'dur.
- Molar kütle :18.01528(33) g/mol
- Yoğunluk: 1000 kg/m³, Sıvı (4 °C) yada 917 kg/m³, Katı
- Erime noktası: 0 °C, 32 °F (273.15 K)
- Kaynama noktası: 100 °C, 212 °F (373.15 K)
- Asitlik (pKa): 15.74
- Bazlık (pKb): 15.74
- Kırılma indisi: (nD) 1.3330
- Viskozite : 0.001 Pa s at 20 °C
- Kristal yapı: Sltıgen
- Moleküler şekil: Bükülmüş
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder